POVPRAŠEVANJE REZERVACIJA

Kaj videti?

Škrat Čatež je bil pol človek, pol kozel. Imel je rogove, dolga ušesa, brado, srednje veliko postavo in starikav obraz. Ljudje so ga videvali, kako sedi na skalah nad vasjo in se greje na soncu. Če imate srečo, ga ob planinski ali energijski poti do cerkvice sv. Vida opazite tudi danes.

 

repnice

Ogled repnic in obisk "Dežurnih zidanic" za ljubitelje dobrega vina

Vino, sonce in nasmejani ljudje so pojmi vinorodnega Posavja. Če ga želite okusiti v vsej svoji biti, morate obiskati pristne vinograde in kultne repnice, kjer vas bodo postregli z domačimi dobrotami in zabavnimi zgodbami gostiteljev.

Repnice, so del Bizeljsko-sremiške vinske ceste in predstavljajo posebnost tega vinorodnega okoliša. To so jame, izkopane v kremenčevem pesku, kjer so nekdaj čez zimo shranjevali repo, ki je bila glavna krma za živino in po kateri so repnice tudi dobile svoje ime. Po opustitvi tovrstnega načina shranjevanja so repnice postale eden izmed spomenikov preteklega časa, mnogi vinogradniki pa so jih preuredili v prostor za shranjevanje in degustacijo vin. Tako lahko v vaseh Brezovica, Bizeljsko, Pišece in Globoko obiščete celo več kot 200 let stare repnice. Njihov obisk je zares edinstveno doživetje. Nekatere med njimi imajo nenavadno zanimive ornamente na stropu ali na stenah. V njih je idealna temperatura in vlaga, ki sta potrebni za shranjevanje in zorenje vin.

Priporočamo vam ogled naslednjih repnic: REPNICA NAJGER, REPNICA BALON, REPNICA VINO GRABEN, REPNICA PRI KOVAČEVIH.

ODDALJENOST: cca. 15 km (Bizeljsko)

Repnice 
Cviček
Bizeljsko

 
grad

Brežiški grad s Posavskim muzejem in Mestna hiša Brežice

Brežice, mestece na ravnini, vpeto med griče in omejeno s sotočjem slovenskih rečnih biserov Save in Krke je kraj, kjer se piše zgodovina vsaj od leta 1241 in se mestni utrip dogaja v osrčju zgodovinskih ulic in Brežiškega gradu. Tam, kjer že dolgo poznajo in cenijo odlična vina in je pesem njihov spremljevalec, kjer je turizem že dolgo doma in vas seznanijo s celotno ponudbo občine in regije.
Grad so v 12. stoletju verjetno zgradili Salzburžani. V 16. stoletju je bil v času kmečkih uporov večkrat porušen in požgan in nato tudi ponovno zgrajen. Družina Attens ga je spremenila v svojo rezidenco in v njem uredila t.i. Viteško dvorano, ki danes predstavlja edini primer baročnega posvetnega slikarstva na Slovenskem. Danes v njej prirejajo številne koncerte in druge prireditve.

Od leta 1949 v gradu deluje tudi Posavski muzej Brežice, kjer si lahko ogledate arheološko zbirko iz časa prazgodovine do prihoda Slovanov na to področje, predmete iz etnološke zbirke 19. in 20. stoletja, zbirko Kmečki upori iz 16. stoletja in mnoge druge zanimivosti.

Brežice s starim mestnim jedrom in gradom so do Čateža oddaljene le 2 kilometra.

Več:
Discover Brežice
Posavki muzej 
28741868

Ogled Kostanjeviške jame in Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki

Ljubko mestece Kostanjevica na Krki je edino slovensko mesto na otoku. Obkroža ga reka Krka, ki poleti privablja številne ljubitelje naravnih kopališč, veslače, pohodnike in kolesarje. Kopno in otok z obeh strani povezujeta stara lesena mostova. V kostanjeviškem gradu v prostorih nekdanjega cistercijanskega samostana od leta 1974 deluje Galerija Božidarja Jakca, kjer si je na stalni razstavi lahko ogledate obsežno zbirko likovnih in umetniških del 20. stoletja.

Če se odločite obiskati Kostanjevico na Krki, obiščite tudi Kostanjeviško jamo ob vznožju Gorjancev.  Je kraška posebnost, kjer se tudi poletje obrne na vstopnih vratih. V jami je skozi vse leto temperatura konstantna 12 stopinj, čudoviti jamski detajli in za jame tipičen živež pa so magnet, ki vabi obiskovalce v to dolenjsko posebnost. 
Raziskan del jame je dolg 2 kilometra, turistom pa je na voljo 300 m poti oz. 40 minut dolg ogled razgibanega kraškega terena.
V celoti pa jamsko območje še ni raziskano. Jamske poti so primerne tako za otroke kot starejše.

Galerija Božidar Jakac se nahaja v prostorih nekdanjega cistercijanskega samostana, ki ga je leta 1234 ustanovil koroški vojvoda Bernard Spanheimski. 
Leta 1974 je preurejene prostore nekdanjega samostana zasedla takrat ustanovljena Galerija Božidar Jakac, v okviru katere se danes s stalnimi zbirkami predstavljajo slovenski umetniki Božidar Jakac, brata France in Tone Kralj, Jože Gorjup, France Gorše, Zoran Didek, Janez Boljka in Bogdan Borčić. Obiskovalci si lahko ogledajo še Pletersko zbirko starih mojstrov, ki je sicer last bližnje Kartuzije Pleterje. Začasne razstave potekajo v Lamutovem likovnem salonu in prelepi samostanski cerkvi, vrtove samostanskega kompleksa na poseben način zaznamujejo skulpture.


Kostanjevica na Krki je od Čateža oddaljena približno 20 kilometrov, prav toliko minut pa vam bo to destinacije vzela pot z avtom.  


Kostanjevica na Krki

Kostanjeviška jama

Galerija Božidar Jakac 
 
DJI00192

Čatež ob Savi

Oaza vodnih doživetij in ugodnega počutja

Čatež ob Savi s Termami Čatež in okolico Vam ponuja obilo možnosti za prijetno preživljanje vaših počitniških dni, ne glede na to, ali jih želite preživeti aktivno ali pa bolj ležerno. Ponuja vam raziskovanje lepot narave s kolesi med vinogradi, z veslanjem po reki Krki ali pa kar peš po skrivnih stezicah Čateža do cerkvice svetega Vida, od koder se razprostira prijeten pogled na bližnjo in daljno okolico. Svojo pot boste lahko nadaljevali po Podgorjanski vinski cesti, kjer boste spoznali vse skrivnosti našega cvička.
 
7

Živalski park na jasi

Na jasi se boste lahko prosto sprehajali v zato namenjeni ogradi, si ogledovali živali in o njih izvedeli zanimive informacije, nekatere izmed njih pa boste lahko tudi božali. Uživali boste v naravnem okolju, ki ga sestavlja ogromno vrst zanimivih rastlin, prepustili se boste vonjavam zelišč, na njihovem zeliščnem vrtičku, posedeli na klopcah ter uživali v trenutku. Seveda pa niso pozabili na naše najmlajše, ki se bodo lahko igrali na igralih, se sprehodili po senzorni poti in še in še.


Od Čateža je oddaljen 6 kilometrov.

Več informacij si lahko ogledate TUKAJ

APRIL
tor - pet po dogovoru (031308237)
sob, ned: 10.00 - 12.00 in 15.00 - 19.00

Maj, september, oktober
od 9:00 - 12:00 in 15:00 - 19:00

junij, julij, avgust          
odlahko prosto sprehajate v zato urejeni ogradi, ogledate pa si lahko tudi njihov zeliščni vrt. Najmlajši se lahko igrajo na igralih in se sprehodijo po senzorični poti. 9:00 - 12:00 in 15:00 - 21:00
© 2022 • Les Nasta s.p. • O piškotkih