POVPRAŠEVANJE REZERVACIJA

Ogled Kostanjeviške jame in Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki

Ljubko mestece Kostanjevica na Krki je edino slovensko mesto na otoku. Obkroža ga reka Krka, ki poleti privablja številne ljubitelje naravnih kopališč, veslače, pohodnike in kolesarje. Kopno in otok z obeh strani povezujeta stara lesena mostova. V kostanjeviškem gradu v prostorih nekdanjega cistercijanskega samostana od leta 1974 deluje Galerija Božidarja Jakca, kjer si je na stalni razstavi lahko ogledate obsežno zbirko likovnih in umetniških del 20. stoletja.

Če se odločite obiskati Kostanjevico na Krki, obiščite tudi Kostanjeviško jamo ob vznožju Gorjancev.  Je kraška posebnost, kjer se tudi poletje obrne na vstopnih vratih. V jami je skozi vse leto temperatura konstantna 12 stopinj, čudoviti jamski detajli in za jame tipičen živež pa so magnet, ki vabi obiskovalce v to dolenjsko posebnost. 
Raziskan del jame je dolg 2 kilometra, turistom pa je na voljo 300 m poti oz. 40 minut dolg ogled razgibanega kraškega terena.
V celoti pa jamsko območje še ni raziskano. Jamske poti so primerne tako za otroke kot starejše.

Galerija Božidar Jakac se nahaja v prostorih nekdanjega cistercijanskega samostana, ki ga je leta 1234 ustanovil koroški vojvoda Bernard Spanheimski. 
Leta 1974 je preurejene prostore nekdanjega samostana zasedla takrat ustanovljena Galerija Božidar Jakac, v okviru katere se danes s stalnimi zbirkami predstavljajo slovenski umetniki Božidar Jakac, brata France in Tone Kralj, Jože Gorjup, France Gorše, Zoran Didek, Janez Boljka in Bogdan Borčić. Obiskovalci si lahko ogledajo še Pletersko zbirko starih mojstrov, ki je sicer last bližnje Kartuzije Pleterje. Začasne razstave potekajo v Lamutovem likovnem salonu in prelepi samostanski cerkvi, vrtove samostanskega kompleksa na poseben način zaznamujejo skulpture.


Kostanjevica na Krki je od Čateža oddaljena približno 20 kilometrov, prav toliko minut pa vam bo to destinacije vzela pot z avtom.  


Kostanjevica na Krki

Kostanjeviška jama

Galerija Božidar Jakac 
 
28741868

POGLEJ TUDI

© 2023 • Les Nasta s.p. • O piškotkih