POVPRAŠEVANJE REZERVACIJA

Brežiški grad s Posavskim muzejem in Mestna hiša Brežice

Brežice, mestece na ravnini, vpeto med griče in omejeno s sotočjem slovenskih rečnih biserov Save in Krke je kraj, kjer se piše zgodovina vsaj od leta 1241 in se mestni utrip dogaja v osrčju zgodovinskih ulic in Brežiškega gradu. Tam, kjer že dolgo poznajo in cenijo odlična vina in je pesem njihov spremljevalec, kjer je turizem že dolgo doma in vas seznanijo s celotno ponudbo občine in regije.
Grad so v 12. stoletju verjetno zgradili Salzburžani. V 16. stoletju je bil v času kmečkih uporov večkrat porušen in požgan in nato tudi ponovno zgrajen. Družina Attens ga je spremenila v svojo rezidenco in v njem uredila t.i. Viteško dvorano, ki danes predstavlja edini primer baročnega posvetnega slikarstva na Slovenskem. Danes v njej prirejajo številne koncerte in druge prireditve.

Od leta 1949 v gradu deluje tudi Posavski muzej Brežice, kjer si lahko ogledate arheološko zbirko iz časa prazgodovine do prihoda Slovanov na to področje, predmete iz etnološke zbirke 19. in 20. stoletja, zbirko Kmečki upori iz 16. stoletja in mnoge druge zanimivosti.

Brežice s starim mestnim jedrom in gradom so do Čateža oddaljene le 2 kilometra.

Več:
Discover Brežice
Posavki muzej 
grad

POGLEJ TUDI

© 2023 • Les Nasta s.p. • O piškotkih